31 Ocak 2016 Pazar

Delphi'de WebService Part-2 (Service Yayınlama)

WebService Yayınlama


       Oluşturulan webservice dll'inin kulllanılabilmesi için öncelikle web ortamında yayınlanması gerekmektedir. Bunun için IIS üzerinde statik bir web adresi gerekmektedir. Verilecek örnekte bu iş için localhost kullanılmıştır. Eğer bilgisayarınızda IIS yoksa buradan indirebilirsiniz.

      Bu örnek Default Web Site'si üzerinden anlatılacaktır. Giriş ekranı aşağıdaki gibidir. Öncelikle yapılması gerekenler

1. IIS klasörünü belirlemek(DLL'in çalışacağı klasör yolu)
2. IIS'in .dll ve .exe uzantılarınıda çalıştırması için izinleri vermek

1. Dosya Klasörünü Ayarlama


       Eylemler menusünden Temel Ayarlar kısmına tıklayınız. Burada Site Adı, Uygulama Havuzu ve Fiziksel Yol gibi bilgileri düzenleyebilirsiniz. Fiziksel yolu DLL'in bulunduğu klasör seçin yada kendi oluşturduğunuz bir klasörün içine DLL'i atın ve bu dosya yolunu seçin


2. Gerekli İzinlerin Verilmesi

       DLL klasör yolu belirlendikten sonra yapılması gereken diğer bir işlem de bu DLL'nin çalışması için gereken izinlerdir. Öncelikle 32 bit(x86)  uygulamalarında çalışması için Uygulama Havuzları > DefaultAppPool (Siz hangi havuzu seçtiyseniz) > Gelişmiş Ayarlar > Genel > 32-Bit Uygulamaları Etkinleştir = True adımlarını takip etmelisiniz. Bu işlemden sonra artık 32 bit uygulamalarda IIS de çalışacaktır.


      Bir diğer onayda DLL ve Exe lerin çalışması için etkinleştirilmesi gereken bölümlerdir. Bunun için HOST>İşleyici Eşleşmeleri > CGI-exe > Çalıştır diyerek exeleri çalıştırabilir hale getiriniz.









  Son olarak tek bir etkinleştirme işlemi kaldı. HOST>ISAPI ve CGI Kısıtlamaları>Özellik Ayarlarını Düzenle>Tamam


Tarayıcıya localhost yazarak DLL'in çalıştığını test edelim


0 yorum:

Yorum Gönder