23 Şubat 2014 Pazar

Delphi XE5 - Firebird Veritabanı Oluşturma


   Piyasa da bilindiği gibi bir çok veritabanı uygulaması var. Firebird ' de bunlardan birtanesi. Fakat FireBird' ü diğerlerinden ayıran en önemli özelliği boyutun çok küçük, işlevinin ise devasa olması. Bu yüzden bir çok uygulama geliştiricisi FireBird veritabanını tercih etmekte. Bu yazıda size FireBird nasıl indirilir ve Delphi FireBird yapılandırmasını anlatacağım.



 İlk önce nereden temin edebilirsiniz FireBird' ü oan bakalım. FireBird tamamen ücretsiz olup kendi sitesinden kolaylıkla indirebilirsiniz. Boyutu 6 - 7 M kadardır. Bu kadar küçük olduğuna bakmayın. Birçek veritabanı uygulamasının yaptıklarını yapabilmekte. İşletim sisteminize uygun olanı indirdikten sonra.

  Şimdi de ODBC kısmını indirelim. Ado bağlantısı kullanarak anlatacağım için ODBC yapılandırmasını da indiriyorum ben. Size uygun olanı indirin.

 ODBC driver 'i kurduktan sonra ODBC yapılandırmasına FireBird otomatikman yer alacaktır.


   Şimdi bir tane örnek FireBird veritabanı oluşturalım. Bunun için değişik yöntemler mevcut. İsterseniz DOS ekranında SQL komutlarıyla FireBird 'ün kendi kısayolunu kullanarak oluşturabildiğiniz gibi istertersenizde değişik arayüz programlarıyla bu işi yapabilirsiniz. Ben size iki programla örnek FireBird veri tabanı oluşturmayı göstereceğim.

   İlk programımız FlameRobin adında çok küçük programcık.



    Örnek Employee veritabanı firebird' ün kendi dosyasının içinde mevcut. İstemezseniz ben baştan tek başına kendi veritabanımı oluşturacağım derseniz eğer. Öncelikle create new database deyip veritabanınızın adını ve nereye kaydetmesini istediğinizi yazmanız gerekmekte. Daha sonra FlameRobin kendi kuracaktır.


  Yeni veritabanı oluşturduktan sonra tablolarınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu işlemi yine komutlarla yapmak durumundasınız bu programda da. 


   Komut satırı size biraz olsun yardımcı olacaktır fakat hiç SQL komutları ile tablo oluşturmayı bilmiyorsanız. http://www.w3schools.com/sql/default.asp sitesi size yardımcı olacaktır. Basit bir musteriler ve urun tablosu yapmak için.



    Görüldüğü üzere çok zor değil ama biraz uğraştırıcı. Veritabanı oluşturmak için kullanılan bir diğer uygulamada DataBase WorkBench tir. Bu uygulama flamerobine göre çok gelişmiş olup ücretsiz ve ücretli versiyonları bulunmaktadır. Ben ücretsiz lite versiyonunu indirdim. Uygulamayı buradan indirebilirsiniz. 



   Diğer programdakine benzer bir şekilde yeni veritabanının ismini ve nereye kaydedeceğini seçiyoruz gerisini uygulama hallediyor. Geriye tabloları oluşturmak kalıyor. Workbench 'in güzel taraflarından biri sizin SQL komutlarını yazmanıza gerek olmaması. 


Create table dedikten sonra data tipini seçmeniz yeterli geriye kalan çoğu şeyi Workbench kendisi yapıyor. 

 Şimdi de Delphi de kullanabilmek için yaptığımız veritabanının ODBC yapılandırma ayarlarını yapalım.

  İlk önce Denetim Masası - Yönetimsel Araçlar - ODBC Veri Kaynakları 'nı seçip Ekle ye basalım. Burada FireBird/İnterBase Driveri bulalım ve son dediğimizde FireBird 'te yaptığımız veritabanının başka uygulamalarda hemen bulunup kullanılabilmesi için yapılandırılmasını yapalım.



    Data Source Name : Kolay hatırlayabileceğiniz bir isim verin
    Driver : Bunu değiştirmeyin
    Description : Bir açıklama ekleyin
    Database: Nereye kaydettiyseniz databasenizi seçin
    Client: FireBird bin klasörünün içindeki dll uzantılı dosya
    Database Account: sysdba
    Password: masterkey
    

 Sonrada Test Connection diyip bağlantıyı kontrol edin. Artık ODBC bağlantımız hazır. Delphi ' de kullanabiliriz veritabanımızı. Delphiyi açın ve 

1 adet ADO Connection
1 adet ADO Query
1 adet DataSource
1 adet DBGrid
1 adet DBNavigatör 

 koyun.


ADOConnection1 activeted: true yapın.
ADOQuery1 Conneciton : ADOConnection1 yapın
ADOQuery1 SQl : select * from customer yada sizin tablonuzun adı ne ise onu yapın
ADOQuery1 activited: true yapın
DataSource1 Dataset : ADOQuery1 yapın
DBGrid1 ve DBNavigatör1 DataSoruce : DataSource1 yapın hazırsınız.

  


Okuduğunuz İçin Teşekkür Ederim
Hakan UÇAR
İstatistikçi ve Amatör Programcı
İçerikler Tamamen Ücretsiz Olup Özgün Anlatımdır Paylaşırken Kaynak Belirtiniz Lütfen.

1 yorum: