25 Aralık 2013 Çarşamba

Delphi XE5-Yararlı Kısayol Tuşları

       Delphi kullananlar için kod yazarken daha pratik işlem yapabilmesi için gerekli olan bir kaç faydalı kısayol tuşundan burada bahsetmek istedik. ilk olarak ctrl + . tuşu bize insghtı açar bu tuş kombinasyonuna bastıktan sonra istediğiniz bileşenin ismini yazıp enter tuşuna basarsanız elinizi klavyeden kaldırmadan istediğiniz bileşeni formunuza eklemiş olursunuz. Örneğin ctrl + . tbutton derseniz formunuza bir adet buton bileşeni eklenir.
       Bir bileşenden birden fazla eklemek için her defasında o bileşene fare ile tıklamamak için o bileşeneni shift tuşu basılı olarak seçer ve forma tıklarsanız istediğiniz kadar bileşeni tek seferde eklemiş olursunuz. Elinizi shift tuşundan kaldırmamanız gerekli. 
        Bir başka kısayol tuşlarından biride ctr + space yani boşluğa basarsanız kod insight açılır. Delphi'deki en faydalı kısayoldur. Çoğu durumda size zaten otomatik olarak yardım etmek için çıkar kod insght fakat bazen çıkamdığında ve aklınıza o bileşenin ismi gelmediğinde de bu tuş kombinasyonuna basarsanız delphi size olası kodları söyleyecektir. Örnekğin but + ctrl + space yaparsanız size button mu demek istediniz gibisinden bir kod insight açacaktır.
       Bir diğer kısayol da uzun kod satırları arasında kolayca seyehat etmek için oluşturulmuş delpihide. Eğer uzunca bir kod satırınız var ve bir kod bloğundan diğer kod bloğuna gitmek zor oluyorsa delphide bu yerlere yer imleri koymanız mümkün. ctrl + shift + (0-9) 0 ile 9 arasında bir sayı vererek o yere bir yer imi yerlerştirmiş olursunuz. daha sonra ctrl + (0-9) yaparakta koydugunuz yer imine gidebilirsiniz. Kaldırmak içinde aynı yolu kullanarak tersine çevirebilirsiniz. Koyduğunuz yer imine gelerek ctrl + shift + (0-9) yapmanız yeterli olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder