14 Haziran 2014 Cumartesi

Delphi 7- ADO Conn ile SQL Tablolarını TreeView'de Gösterme

    Bazı projelerinizde SQL Tabloları ile işlemler yapmak isteyebilirsiniz.SQL tabloları ile çalışma yapmak isteyenler için güzel bir örnek olacağını düşünüyorum. Fracois Pitte abimizin yaptığı uygulamayı delphi 7 için tekrar derledim ve size sunuyorum.  

2 Mayıs 2014 Cuma

Delphi 7 - Default KısaYol Tuşları


INDEX                    SHORTCUT               COMMAND
ASCII input              Ctrl+P                 Causes next character to be interpreted as an ASCII sequence
Block col to BOL         Alt+Shift+Home         Selects the column from the cursor position to the start of the current line
Block col to EOL         Alt+Shift+End          Selects the column from the cursor position to the end of the current line
Block hide/show toggle   Ctrl+K+H               Hides/shows a selected block
Block indent             Ctrl+Shift+I           Indents block

27 Nisan 2014 Pazar

Delphi 7 - Veri Tabanından ClipBoarda Veri Kopyalama


      Bazen Veritabanın'dan bilgileri Excel gibi yerlere kopyalamak isteyebiliriz. Bunun için Giridlerin hali hazırda zaten bu özellikleri mevcuttur. İstediğiniz gibi bu özelliğini açıp kapayabilirsiniz. Fakat bazen kopyalamak istediğiniz şeyler biraz kompleks olmaya başlayınca hangi verilerin ClipBoarda kopyalanacağını kontrol etmek isteyebilirsiniz.

25 Nisan 2014 Cuma

Delphi 7 - Basit Doğrusal Regresyon Yapımı


   Herkese merhaba uzun bir zamandan sonra ilk yine yazıyorum. XE5 'den Delphi 7 ye geçmiş bunmaktayım. Artık Delphi 7 üzerinden anlatıcağım yaptıklarımı. Bu yazıda istatistiğin kalıplaşmış analistlerinden biri olan regresyonun bir versiyonunu anlatacağım.

11 Mart 2014 Salı

Delphi XE5 - Matris İşlemleri Simpleks Algoritmaların Oluşturulması 2. Bölüm


   İlk bölümde matris işlemlerine girerek matris oluşturma ve en küçük değer bulmayı yapmıştık. Bu iki kavram Simpleks algoritmalarının çözümü için yeterlidir aslında. Bu yazıda iki sütun bölümünden en küçük olan değerin satır numarasını bulmayı göstereceğim. Simpleks Algoritmaların çözümünün nasıl yapıldığını öğrenmek için ise en aşağıdaki yandex disikimden PowerPoint sunumunu indirebilirsiniz. Daha fazla kaynak internette bulunmaktadır.

10 Mart 2014 Pazartesi

Delphi EX5 - Matris İşlemlerine Giriş Simpleks Algoritmalarının Oluşturulması Denemesi


   Bu yazı dizisinin ilkinde biraz bilimsel çalışıp bölümüm İstatistikteki derslerden biri olan Doğrusal Programlamada kullanılan bazı fonksiyon ve algoritmaları kodlamaya dönüştürmeye çalışacağım. En basit matematiksel olarak açıklayacak olursak birden fazla fonksiyonun ortak çözüm yapılarak isteğe bağlı max yada min olmasını sağlayacak değişkenleri yani (X1,X2,X3) leri bulmaya çalışacağız. Matamatiksel ifadeleri düzgün yazamadığımdan kusura bakmayın.

2 Mart 2014 Pazar

Delphi XE5 - Veritabanını Komple ARRAY 'in İçine Almak ve Arama Bulma Yapımı


    ARRAY 'ler bize hem matematiksel işlemlerde hemde veri depolama çağırmada çok yardımcı bir öğedir. Bir veriyi peki neden bir ARRAY' lere aktarmalıyız? Bu sizin veriyi nasıl kullandığınızla alakalıdır. Eğer kullandığınız bileşen bazı şeyleri size hazır olarak vermiyorsa sizde bazı şeyleri kendiniz yapmalısınız. Örneğin isim arama yada sütunun ortalaması yada daha karmaşık işlemler olabilir.

1 Mart 2014 Cumartesi

Delphi XE5 - ClientDataSet İşlemlerde(SUM,AVG) Hız İçin ARRAY 'lerle Çalışma


   ClientDataSet 'te daha önce sütundaki değerlerin toplamını ,ortalamasını yada standart sapmasını nasıl aldırabileceğini yazmıştım. Ama bu işlemi yaparken veritabanı for döngüsüyle her işlem için ayrı ayrı döndürülmek zorundaydı. Bu yöntem kullanılabilir fakat küçük veritabanlarında. Çünkü bu işlemi yaparken ana ekrandaki tabloda işlemin hareketini görebiliyor bu da yapılan işlemin uzun süremesine neden oluyor. Navigatör eklerseniz birde düşünün uzayacak zamanı.

Delphi XE5 - ClientDataSet Farklı Arama Fonksiyonu


   Farklı dediysem de aslında o kadar farklı değil sadece daha önce gösterdiğim ClienDataSet ara bul fonksiyonunun daha iyi bir versiyonu. Daha önce gösterdiğim ara bul da for döngüsünü kullanmış ve verisetinin ortasında seçtiğiniz bir değeri bulmak için veri setinin sonuna geldiğinde tekrar başına dön demek zorunda kalıyorduk. Bu da veri setinin sonunda ki değeri görmemesine ve son değeri bulmasını istediğimizde sürekli sona geldiğinde başa döndüğü için bulamamasına neden oluyodu.

26 Şubat 2014 Çarşamba

Delphi XE5 - Yeni Uygulamam Veri Fabrikası

   İstatistik ile uğraşan arkadaşlarım için yaptığım bir uygulama. Uygulama ile belli dağılımlardan istediğiniz kadar veri üretebilme imkanınız var. Ayrıca ürettiğiniz verileri Excel'e aktarabiliyosunuz.
Onbir tane dağılım mevcut içinde bunlardan bir kaçı

25 Şubat 2014 Salı

Delphi XE5 - Ortalaması ve Standart Sapması Bilinen Normal Dağılımdan Veri Üretme

     Veri üretme yazılarına başlamışken birazda istatistikten veri üretme türlerine ve de olasılık hesaplamalarına giriş yapayım dedim. Bu yazıda sadece normal dağılım göstereceğim. Blogun ilk zamanların ters dönüşüm fonksiyonları ile veri üretme dökümanı paylaşmıştım. Orada diğer dağılımlardan veri üretme algoritmalarını bulup veri üretebilirsiniz.

24 Şubat 2014 Pazartesi

Delphi XE5 - ClientDataSet Bir Milyon Veri Üretme ve Performans Ölçümü


   Bir önceki yazıda yaptığımız VeriÜretme uygulaması ile bir kaç deneme yaptım. Önce yirbibeşbin sonra yüzbin ve sonrada bir milyon veri ürettim ve veri büyüklüğünde ki filtreleme performansını ölçtüm. İşin güzel tarafı verileri oluşturma sürelerinin çok kısa olmasıydı. Bir milyonluk veri kümesini bile dakikalar içinde oluşturabildim.

Delphi XE5 - ClientDataSet Rastgele Veri Üretme Fonksiyonu


  Veritabanlarının ne kadar veriyi kaldırabileceğini bilmemiz için bu durumla karşılaşmamız gerekmekte o yüzden bende ClientDataSet ' te veri üretme fonksiyonu oluşturmaya karar verdim. Amacım bir milyon veri üretip içinde filtreleme ve sorgu yapmak.

Delphi XE5 - ClientDataSet Sütun Formatının Değiştirilmesi

 
   Bazen oluşturduğunuz kolonun formatı hoşunuza gitmeye bilir ve değiştirmek istersiniz ama nasıl yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bu işlem için ClientDataSet DisplayFormat özelliğini getirmiştir. Bu metotla istediğiniz sınıfın yani sütunun formatını başka bir formata çevirebilirsiniz. 

Delphi XE5 - ClientDataSet Master/Detail Oluşturulması


  ClientDataSet 'in güzel özelliklerinden bir taneside master detail bağlantısının kolaylıkla oluşturulabilmesi. Master/Detail  yapısı indexleme mantığına dayanmaktadır. Bir tablodan alınan kısıt diğer tabloda indexlenerek gösterilir. Master/Detail özelliğini göstermek için yine küçük bir uygulama yapıcam. Bu seferki uygulamamızın adı BorçTaksit uygulaması olacak.

23 Şubat 2014 Pazar

Delphi XE5 - Firebird Veritabanı Oluşturma


   Piyasa da bilindiği gibi bir çok veritabanı uygulaması var. Firebird ' de bunlardan birtanesi. Fakat FireBird' ü diğerlerinden ayıran en önemli özelliği boyutun çok küçük, işlevinin ise devasa olması. Bu yüzden bir çok uygulama geliştiricisi FireBird veritabanını tercih etmekte. Bu yazıda size FireBird nasıl indirilir ve Delphi FireBird yapılandırmasını anlatacağım.

22 Şubat 2014 Cumartesi

Delphi XE5 - ClientDataSet Aggregates (MIN,MAX,SUM,AVG,COUNT) İşlemleri


   ClinetDataSet' te toplama, ortalama almanın fonksiyon oluşturmadan daha basit yöntemleride var. Hemde veriniz girdiği anda çok hızlı bir şekilde reaksiyon alabildiğiniz. Bunun yöntemi ClientDataSet ' te Aggregates kullanmak. Aggregates ile ün küçük en büyük değer, toplam ortalama sayma işlemlerini çok hızlı yapabilirsiniz.

21 Şubat 2014 Cuma

Delphi XE5 - ClientDataSet İki Stun işlemelerini Tek Sütun'a Yazdırma


   ClientDataSet' te yapabileceklerinizden biride iki sutunun arasındaki 4 işlemi tek bir stuna yazdırabilme olanağınızın olması. Bu işlem basit kodlama ile çok kullanışlı uygulamalar geliştirebilirsiniz. Bu yazı ile birlikte bakkal uygulamasınında sonuna geleceğiz. Tabi ki ClientDataSet yazılarının sonuna değil. ClientDataSetle ilgili ilerleyen yazılarda daha pratik kodlamalar anlatacağım. İlk yazılar daha çok algoritma mantığını kavramak içindi. Şimdi ise bir üst levele geçebiliriz. Bileşenin bize hazır verdiği fonksiyonları kullanarak daha etkin kendi fonksiyonlarımızı üretebiliriz.

20 Şubat 2014 Perşembe

Delphi XE5- ClientDataSet Arama Bulma Fonksiyonu


   Fonksiyon yazmaya alıştıkça kendi işini artık kendiniz çok rahat görmeye başlayabilirsiniz. Birçok ücretli bileşen mevcut ama siz de küçük fonksiyonlarla ihtiyacınız olan özellikleri elde edebilirsiniz. Bu yazıda ClientDataSet içerisinde arama yapma fonksiyonunu anlatacağım. Bu fonksiyon algoritmasını anlayarak başka bileşenlere de entegre edebilirsiniz.

Delphi XE5 - ClientDataSet Comboboxa Listeleme Fonksiyonu



   Bu yazımızda gelin bakkal uygulamasını biraz daha geliştirelim ve yeni bir fonksiyon öğrenelim. Başlıktan da anlaşılacağı gibi listeleme yapmak için bir fonksiyon oluşturabiliriz. Böylece bu fonksiyonu uygulamanın uygun yerlerinde sürekli kullanabiliriz. Hatta bu fonksiyonları .dll şeklinde kaydederseniz her uygulama için yeniden fonksiyon yazmak zorunda kalmazsınız. .DLL lerden bu fonksiyonları çağırabilirsiniz.

Delphi XE5- DataClientSet' te Toplam, Ortalama Bulma Fonksiyonlarınını Oluşturulması


    Bu yazıda toplama ve ortalama alma fonksiyonlarının nasıl yapılacağını anlatacağım. Fonksiyonları oluşturduktan sonra çalıştığını göstermek için küçük bir de bakkal uygulaması yaptım. Bakkal uygulamasına:

Delphi XE5- ClientDataSet Sıralama Belli Değerler Arasını Alma

  Veritabanı işlemlerinde ki bir diğer can alıcı noktada sıralamadır. Verilerin karman çorban bir şekilde olmasını istemeyiz sonuçta. Bu işlemi yapabilmek için ClientDataSette indexler mevcuttur. İndexleme yaparak verisetimizi sıralayabiliriz.

19 Şubat 2014 Çarşamba

Delphi XE5- ClientDataSet Filtreleme İşlemleri


    ClientDataSet'in güzelliklerinden biride filter özelliğidir. Tabi bütün veritabani yöneticilerinde mevcut bir özellik sadece cliente özel değil. Bu yazıda filter özelliğinin ne kadar önemli ve uygulamayı kullanacaklar için ne kadar kolaylaştırıcı bir araç olduğunu göreceğiz. ClientDataSet oluşturma ve yönetme yazısında okuyup öğrendiğiniz için direk hazır herşey oluşturulmuş olarak anlatacağım.

Delphi XE5 - ClientDataSet Oluşturma ve Yönetme


    Delphi'nin kendi içinde hazır olarak gelen ClientDataSet, küçük veriler için oldukça kullanışlı bir veritabanı olanağı sunuyor. Tabi burada küçükten kastımız çok ta küçük değil. Milyonluk veriler olmasa da binlik veriler için iş görür nitelikte. Bu yazıda ClientDataSet nasıl oluşturulur ve yönetilir göstermeye çalışacağım. Daha fazla sıkmadan bu blogun en güzel özelliklerinden olan resimlerle anlatım kısmına geçelim.

7 Ocak 2014 Salı

Delphi XE5-Youtube Videosunu Delphide açma

     
            Bazen programlarımız da video oynatmak isteyebiliriz. Delphideki webbrowser bileşeni bize bu imkanı vermektedir. Eğer siteyi değilde sadece sitede bulunan videoyu açmak istiyosak bunu yapmak sanılanın aksine çok basit bir şeydir delpi de. Tek yapmamız gereken bir webbrowser eklemek ve bir de buton. Videonun embed url'si ve sonunda /siteadı.html koyarak programımıza eklemek istediğimiz videoyu açabiliriz. Aşağıda bir örneğini hazırlamış bulunmaktayım. Sizde çeşitli eklemeler yaparak çok harika programlar yapabilirsiniz.